Fungsi FIR dalam Premium Beautiful, Therapants, Theravest

January 04, 2021


Kelebihan Rawatan dengan FIR ( Far Infrared Rays) atau sinar Infra merah jauh. 
Sebelum itu mari kita fahami dulu apa itu FIR dan kelebihannya.


Sinaran inframerah jauh adalah pembahagian spektrum elektromagnetik dari cahaya matahari yang telah dikaji terhadap kesan biologi seperti boleh merangsang sel dan tisu, dan dianggap bermanfaat untuk rawatan perubatan tertentu.


Semua organisma hidup terkena radiasi elektromagnetik semula jadi yang sampai ke bumi dari matahari. Ia juga mengalami kesan baik dan buruk dari semua peringkat sehingga ke seluruh tubuh.


FIR adalah kumpulan tenaga dalam spektrum elektromagnetik lengkap dan ia telah digunakan secara berkesan selama ribuan tahun untuk merawat / meredakan penyakit dan ketidakselesaan tertentu. Sauna yang dipanaskan hanyalah salah satu jalan (dan mungkin yang tertua) untuk menyampaikan sinaran di persekitaran yang terkawal.


Lampu dan sauna khas, yang memberikan sinaran FIR tulen (menghilangkan sepenuhnya jalur inframerah dekat dan pertengahan), telah menjadi sumber yang selamat, berkesan, dan banyak digunakan untuk menghasilkan kesan terapeutik. Serat yang diresapi dengan FIR memancarkan nanopartikel seramik dan ditenun menjadi kain juga digunakan sebagai pakaian dan balutan untuk menghasilkan sinaran FIR, dan memperoleh manfaat kesihatan dari kesannya.


Kesan FIR terhadap kesihatan manusia:


1) Meningkatkan peredaran darah dan kecantikan kulit


Inframerah Jauh mengembang kapilari yang merangsang peningkatan aliran darah, pertumbuhan semula, peredaran darah dan oksigen.


Ia juga menjaga dan meningkatkan fungsi paru-paru yang sihat

Sekiranya kelenjar sebum diaktifkan, kosmetik terkumpul di liang roma dapat dihilangkan melalui kulit (peluh dan kelenjar minyak), menghasilkan kulit yang lebih jernih2) Menguatkan sistem kardiovaskular


Inframerah Jauh dapat menguatkan sistem kardiovaskular dengan menyebabkan peningkatan kadar denyutan nadi dan jantung, dan penurunan tekanan darah diastolik - penyelidikan oleh NASA pada awal 1980-an membawa kepada kesimpulan bahawa rangsangan inframerah jauh fungsi kardiovaskular akan menjadi cara yang ideal untuk mengekalkan keselesaan kardiovaskular untuk angkasawan Amerika semasa penerbangan jarak jauh.


FIR dan pemanasan tisu lembut juga terbukti dapat membantu meningkatkan 'kesihatan' sel-sel yang melapisi saluran darah kita, yang jika tidak dirawat boleh meningkatkan risiko gangguan jantung.


3) Meningkatkan detoksifikasi


Far-Infrared sangat baik untuk detoksifikasi dan membantu pembersihan limfa.

Para saintis di Jepun melaporkan bahawa dalam rawatan FIR untuk saluran kapilari yang tersumbat, haba mengembangkan kapilari dan kemudian memulakan proses untuk melepaskan racun tersembunyi.


Dengan demikian FIR mendorong penghapusan lemak, bahan kimia dan racun dari darah: racun, logam berat - bahan karsinogenik dari pemprosesan makanan - asid laktik, asid lemak bebas, dan lemak subkutan yang berkaitan dengan penuaan dan keletihan - kelebihan natrium yang berkaitan dengan tekanan darah - dan asid urik.

Di mana toksin ini terkumpul, peredaran darah tersekat dan tenaga sel terganggu. Penghapusan bermula apabila gelombang Far-Infrared 8-10 mikron digunakan pada molekul air sebesar ini dan air mula bergetar. Getaran ini mengurangkan ikatan ion atom yang menyatukan molekul air. Semasa getaran berterusan, pemecahan molekul air berlaku dan gas terkapsul dan bahan toksik lain dilepaskan.


4) Penyembuhan luka


Beberapa kajian saintifik dan klinikal dari Jepun menunjukkan FIR menghasilkan penyembuhan luka yang lebih cepat dan bebas daripada perubahan aliran darah dan suhu kulit.

FIR membantu penyembuhan ini dengan merangsang sekumpulan sel yang disebut fibroblas untuk membuat lebih banyak kolagen yang merupakan bahagian yang sangat penting dalam penyembuhan luka yang baik dan pembaikan tisu.

Tambahan pula, ia menyokong pertumbuhan sel, sintesis DNA, dan sintesis protein yang diperlukan semasa pembaikan dan regenerasi tisu. Sangat baik untuk menyembuhkan luka terbakar, tisu parut dan masalah kulit seperti jerawat dan kesan anti-penuaan dan mengurangkan serta melembutkan kedutan kerana penghasilan kolagen yang dipertingkatkan.


6) Meningkatkan imuniti


Inframerah Jauh menguatkan dan menyokong sistem Imun dengan menyokong peningkatan pengeluaran sel darah putih (leukosit) oleh sumsum tulang dan sel T pembunuh oleh timus.

"Sel pembunuh semula jadi dalam sistem kekebalan tubuh sangat penting untuk pertahanan imun yang berkesan. Hyperthermia melepaskan sekumpulan zytokin dan protein kejutan haba yang menjadikan sel barah lebih imunogenik yang bermaksud ia lebih dikenali oleh sel pembunuh semula jadi. Sel NK sangat penting dalam membunuh sel yang dijangkiti virus dan memusnahkan sel barah. Nutrisi selenium, ß-glycan dan zinc meningkatkan tahap peredaran sel pembunuh semula jadi dan meningkatkan aktiviti membunuh barah mereka. " - Petikan dari artikel yang ditulis oleh Dr. Friedrich Douwes, Klinic St. Georg, Jerman.


7) Sokongan barah


Terapi Inframerah Jauh - biasanya dikenali sebagai hipertermia di seluruh Eropah dan Asia - memberikan sokongan dalam pemusnahan sel-sel malignan yang kononnya tidak dapat bertahan jika suhu sel menjadi 107.6F / 42C ke atas

Hyperthermia digunakan di seluruh dunia oleh hospital dan ahli onkologi terma. Berikut adalah beberapa negara yang dapat digunakan seperti di Belgium, Switzerland, Itali, Perancis, Jerman, Belanda, Poland, Rusia, Ukraine, Lapar, Turki, Iran, India, Malaysia, Thailand, China, Jepun.

Hyperthermia digunakan secara meluas di Asia dan Eropah - terutama Jepun dan Jerman - tetapi baru-baru ini dibandingkan, diteliti dan digunakan di AS, diakui dan dibuktikan oleh Persatuan Kanser Amerika dan Institut Kanser Nasional di laman web masing-masing.


Menyasarkan penyakit dan persekitaran makro adalah matlamat moden. Salah satu sasaran ini adalah penyekat angiogenesis tumor (pertumbuhan saluran darah yang memberi makan tumor). Menyekat pembentukan serta memperlambat pertumbuhan barah, memfasilitasi apoptosis - kematian sel barah yang diprogramkan - dan mencegah metastasis tumor masing-masing yang menyebarkan barah ke seluruh badan.


" - Petikan dari artikel yang ditulis oleh Dr. Friedrich Douwes, Klinic St. Georg, Jerman - Konsep Terapi Kanser Integratif.


You Might Also Like

0 comments