Cerita tauladan penyu dan ayam.

January 10, 2015

   Penyu dan ayam.Semua pernah tengok ayam...klu duduk di kampung dulu2 mak saya memang pelihara ayam kampung .Banyak dia buat duit dgn ayam...mak saya pelihara banyak- banyak pastu jual kepada orang Cina.Orang Cina suka makan ayam kampung tapi org Cina tidak suka sikap ayam sebab ayam ni bila dia nak bertelur riuh sekampung. Satu hari tu memang bising ...tapi bila telurnya keluar sebiji jeee...kalau dilihat pada bisingnya tu confirm beratus-ratus telurnya tapi masyaallah sebiji jeeee...

  Tapi berbeza dengan sikap si penyu.Bila kita tengok penyu di tepi pantai sedang bertelur apa yg kita boleh lihat.Penyu ni kalau ia bertelur senyap jee.. Yg boleh nampak airmata je meleleh keluar tp masyaallah telurnya at least 100 biji sekali ia bertelur.Tapi 1 suara pun tidak kedengaran , senyap jeee.


                  Tu dia telurnya

   

   Sekali menetas haaa bersepah anak penyu.The moral of the story dalam buat business pun sama,tidak perlu bersikap seperti ayam riuhnya yang lebih tapi hasilnya tidak seberapa.Baik kita bersikap seperti penyu buat kerja diam- diam ,  biasa- biasa je suara kita, yang lebih penting tindakan dan hasil terbabom.

    Saya suka pesanan Sifo Cdm Cschan , dalam business jadi penyu maaaaa.diam2 sudah ,sendiri tahu hasilnya. Biar bukti yang berkata-kata bukan kita sendiri sibuk masuk bakul angkat sendiri.

   Kalau dapat mesej dari cerita ini alhamdulillah , klu tak boleh faham , baca dan baca lagi...sampai faham yaa

   Sayang kamu semua 😍😍😍😍

You Might Also Like

0 comments