Cantik, Sihat , Keyakinan

October 05, 2014

Cantik ,sihat , keyakinan

CANTIK ! CANTIK CANTIK ! Semua orang suka cantik. Saya pun suka cantik .

Diri kita adalah satu anugerah tuhan yang sangat bernilai dan mesti dijaga.Baik lelaki mahupun wanita masing-masing mesti menjaga aspek kesihatan, kecantikan ,penampilan diri.Allah menjadi kita sebagai hambanya sebaik baik kejadian.
Ini jelas mesej Allah nak menjelaskan kejadian manusia di atas muka bumi ini sangat bertuah dan ianya bukan satu perkara yang sia sia.Sinonim kebanyakan orang kita bila sebut kecantikan pasti wanita lah yang paling ketara.

Niat Cantik Kerana Allah

Perbetulkan niat kita berhias dan cantik hanya semata mata kerana Allah.Ini juga merupakan ibadah kepadaNya.
"Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan." (Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi).

 Allah sukakan kecantikan dan seterusnya menggalakkan umatnya berhias dengan pakaian yang cantik untuk mengerjakan ibadah, seperti dalam firmannya yang bermaksud,

"Wahai anak-anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke masjid (atau mengerjakan sembahyang), makanlah dan minumlah, dan jangan pula kamu berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai akan orang-orang yang berlebih-lebihan (melampaui batas)." (Surah Al-A'raaf, ayat 31)

Cantik ? Sihat ? Wanita je ke ? Baik lelaki mahupun wanita suka dengan kecantikan dan berhias.Inilah sunnatullah bahawa Allah menjadi kita sebagai hambanya berpasangan dan  mempunyai naluri kepada suka perkara positif dan baik.

Nak jadi Cantik , sape yang tak suka ? Nak berhias , sape yang tak nak ? Tak pernah kita mendoakan kepada diri kita mahukan perkara yang perkara negatif atau benda yang tak baik.Hakikatnya kita suka perkara yang baik  baik.

Begitulah juga dalam islam juga menitikberatkan dan memberi garis panduan bagaimana nak cantik dan berhias di mata Allah.Nilainya sangat besar disisi Allah apabila kecantikan dan penampilan diri kita mendapat keredhaan Allah sudah pasti ianya menjadi ibadah kepadaNya.

Bagaimana pula cantik dimata manusia ? alam ? dan lain ? Ya , ianya juga penting  dan ada garis panduan yang Islam berikan untuk cantik dan berhias di mata manusia.Cantik berhias Memang tak dinafikan yang manusia sukakan kecantikan dan tak salah untuk berhias. Malah Allah suruh kita berhias, tapi... ramai yang alpa ayat blakangnya iaitu jangan berlebih lebihan akan mendatangkan riak plak nanti. Bersederhana dalam segala segi adalah yang terbaik.


Nantikan sambungan entry Cantik Di Mata Manusia

You Might Also Like

0 comments